Pong - 1972
2016. október 26. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Pong - 1972

2. játék

Fejlesztő – Atari

Sport

pong.png

A legenda szerint röviddel azután, hogy az első Pong prototípust beállították az Andy Capp’s Tavernben Sunnyvale-ben Kaliforniában, az Atari telefonhívást kapott a tulajdonostól, hogy elromlott a gép. A tervező, Al Alcorn, aki beszerelte a gépet, rögtön a helyszínre kocsikázott, hogy megnézze mi a baj.

Kiderült, hogy a hardvernek semmi baja, csak a játékosok annyi pénzt dobáltak a gépbe, hogy már nem fért bele több, nem lehetett tovább játszani vele.

Egy iparág született.

pong_cabbig-web.jpg

A Pong meghódította a játéktermeket, bárokat és később az otthonokat is.

A szabály végletekig egyszerű volt, nem volt szabad a labdának túljutni az ütőn.

Az ütő egy téglalap volt, a labda meg egy pötty, a mindenki által ismert hangokkal kísérve.

maquina-de-pong-1972-pong-machine-1972.jpg

 Az Atari később pereskedést követően kénytelen volt 700 ezer dollárt fizetni kártérítésként a Magnavox konzolgyárnak, akik a Pong előtt már készítettek egy teniszjátékot, ami kísértetiesen hasopnlított a Pongra.

Volt miből, hiszen 1973 végére már 10 ezer automatán lehetett Pongot játszani az USA-ban, ami havi 1 millió dollárt hozott az Atarinak.

pong_iv.jpg

1975-ben már otthon is játszhatták a játékot, mert forgalomba került egy konzolgép is. Valószínűleg, hozzám hasonlóan sok szocializmusban felnőtt gyereknek a Pong volt az első videojáték élménye.  

Itt játszhatunk vele online: http://www.ponggame.org/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://videojatekbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr1311839745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása