1981 - Donkey Kong - Super Mario színre lép
2017. július 18. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

1981 - Donkey Kong - Super Mario színre lép

Eredeti kiadás dátuma: 1981

Platform: Arcade

Fejlesztő: Nintendo

Műfaj: Platform

A Donkey Kong volt az első igazi platform játék. Valószínűleg minden angolul tudó gamer először a hülye címen akadt, és akad fenn, aminek eredete az egyik legismertebb történet a videojáték világban. A Donkey Kong tervezője, Shigeru Miyamoto, - mivel nem volt otthon az angol nyelv rejtelmeiben -, felcsapott egy japán-angol szótárt és kikereste a "makacs" szó megfelelőjét angolul, ami így "szamár"-ra sikeredett. A japán vállalatoknál ismert katonás rendben a beosztottak nem merték megkérdőjelezni a főnök döntését, és végül a cím ez maradt.

 

donkey_1.jpg

 

A Nintendo amerikai divíziója a Donkey Kong elkészültekor biztosra vette, hogy akkora bukás lesz, hogy az amerikai piacon így is gyengélkedő részesedésük abszolút el fog tűnni, de nagyot tévedtek. A játék óriási siker lett, és valójában minden mai platform játék őse.

 

donkey2.jpg

A Nintendo programjában volt először lehetőség platformról platformra ugrálni, ami újdonságot hozott a játékmenetben, de ami a legjobban elvarázsolta a gamereket, az a szereplők személyiséggel való felruházása volt.

donkey_3.jpg

 

Kevesen tudják, hogy ebben a játékban tűnt fel először a világ egyik kedvenc videojátékhőse, a nagybajuszú italo-amerikai Mario, hogy végtelen ugrálások közepette megmentse szerelmét Pauline-t.

A Donkey Kongban nem volt még neve, hanem egyszerűen "Jumpman"-nek (Ugróembernek) hívták, és szakmáját tekintve ács volt, csak később váltott a - valószínűleg jövedelmezőbb - vízvezeték szerelésre.

donkey4.jpg

A játék óriási siker lett, talán nem telt el a megjelenése óta (közel 40 év) úgy esztendő, hogy ne jelent volna meg folytatása, vagy átdolgozása.

A mai napig mókás leülni elé és ugrálni egy kicsit, bár végigvinni már olyan türelmet kíván, ami a mai kor játékosából valószínűleg hiányzik.

Online játszható Donkey Kong

Végigjátszás a Youtube-on: 

Újrajátszási élmény: 3/5 Egész jól el lehet vele szórakozni ma is.

A bejegyzés trackback címe:

https://videojatekbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr3312672641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása