1980 - Mistery House - Az első grafikus kalandjáték
2017. július 17. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

1980 - Mistery House - Az első grafikus kalandjáték

Eredeti kiadás dátuma: 1980

Platform: Apple II

Fejlesztő: On-Line Systems

Műfaj: Grafikus kaland

Vannak játékok, amikre azért emlékszünk, mert elsők voltak. A Mistery House egy csúnya, nem igazán érdekfeszítő alkotás, de először kaptunk vizuális élményt egy kalandhoz. 

mistery_1.jpg

 

Az On-Line Systems adta ki, ami valószínűleg nem mond sokat, de ha hozzátesszük, hogy a cég egy év múlva Sierra On-Line-ra módosította a nevét, akkor már minden velem egykorú kalandjáték kedvelőben megszólal a csengő. Hát persze, ki más készíthette volna, hiszen a 80-as években szinte egyeduralkodóként uralta a grafikus kalandjátékok piacát, és még a 90-es évek első felében emlékezetes programokat adtak ki.

Az On-Line System alapítói, Roberta és Ken Williams voltak. Ken Apple II programozóként dolgozott, neje Roberta pedig szívesen játszott szöveges kalandjátékokkal. Roberta nem volt elégedett a szöveges kalandjátékok által nyújtott élménnyel, ezért megkérdezte férjét, hogy elbírja-e az Apple II memóriája, hogy a szöveg mellett képeket is lássunk. Miután Ken igennel válaszolt, Roberta nekiállt, és három hét alatt megírta egy játék forgatókönyvét, és rajzokat is készített hozzá.

appleii-system.jpg

Apple II-es gép

Három hónap programozás után elkészült a Mistery House. Bár monokróm, egyszerű vonalrajzokat tartalmazott, kb. egy ötéves rajzolási szintjén, mégis azonnali siker lett. 15 ezer példányban kelt el és 167 ezer dollárt hozott Williams-éknek. Egy viktoriánus házban nyomozhatunk egy gyilkos után, felfedezve a ház rejtelmeit.

 

miistery_2.jpg

 

A Mistery House volt a Hi-Res Adventure sorozat első darabja, amit követett a Mission Asteroid, a The Wizard and the Princess (a King's Quest sorozat nulladik része), a Cranston Manor és még pár cím. A grafika egyre fejlettebb lett, de a statikus képek megmaradtak és nem sokat fejlődött a rajztechnikájuk. Az igaz áttörés majd 1984-ben a King's Quest-tel következett be, de ez már egy újabb bejegyzés témája lesz.

Mistery House végigjátszás a Youtube-on

Újrajátszási élmény: 1/5 Eljárt felette az idő, élvezhetetlen

A bejegyzés trackback címe:

https://videojatekbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr9012669493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása